Het Bildt in woord en beeld

 2018 is het jaar waarop gemeente het Bildt fuseert met Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel tot een nieuwe gemeente genaamd De Waadhoeke. Met het project Mooie Plaatsys bundelen fotografe Baukje Venema en Gitte Brugman hun krachten. Zij bestuderen de identiteit van de Bilkert en de verbondenheid die deze voelt met de streek, in een tijd waarin de gemeente als zodanig verdwijnt.

Fotografe Baukje Venema – zelf een Bilkert – voelt de urgentie om de inwoners van haar geboortegrond te fotograferen voor de gemeente van naam verandert. Want welke invloed zal de fusie hebben op de identiteit van de aardappelstreek? Welke verbondenheid voelt de Bilkert met het Bildt, de eigen taal en cultuur en het landschap.

Fotojournaliste Gitte Brugman legt de verhalen van de geportretteerden vast. Zo ontstaat een portret van Bilkerts, aangevuld met foto’s van specifiek door de portretteerden gekozen plekken op het Bildt, gefotografeerd met een houten negentiende-eeuwse analoge camera. Een tijdsdocument dat van historische waarde zal zijn voor de Friese cultuur.

Een twintigtal portretten van Bilkerts en een aantal persoonlijk gekozen landschappelijke locaties, aangevuld met interviews, wordt in 2018 in boekvorm gepresenteerd, met een inleidende tekst over identiteit en verbondenheid.

De projectomschrijving is ook te vinden op www.stipe.frl

 

 

 

Een gedachte over “Het Bildt in woord en beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *